SU YALITIMINA UYUMLU SÜZGEÇ HANGİ ÖZELLİKLERDE OLMALIDIR?
SU YALITIMINA UYUMLU SÜZGEÇ HANGİ ÖZELLİKLERDE OLMALIDIR?
SU YALITIMINA UYUMLU SÜZGEÇ HANGİ ÖZELLİKLERDE OLMALIDIR?

Yapılarınızda uygulanan su yalıtımı ne kadar iyi olursa olsun, su yalıtımına uyumlu bir süzgeçle atık suyun ortamdan düzgün bir şekilde uzaklaştırılması sağlanmazsa; binanızda su kaçak alanları oluşur, bu da hem binanın güvenliğini hem de sizin güvenliğinizi ve sağlığınızı tehdit eder. Bu sebeple, bu yazımızda sizlerle su yalıtımı için kullanılan süzgeçlerin önemini ve bu süzgeçlerin sahip olması gereken özellikleri paylaşmaya çalışacağız.
Şüphesiz su insan için en değerli ve vazgeçilmez varlıklardan biridir. Ancak binaların temeli, zemin döşemeleri, toprakla temas eden duvarları, dış cephesi, çatı, balkon, teras, banyo, mutfak, havuz gibi ıslak alanlarında gerekli su yalıtımı yapılmaz ve suyun uzaklaştırılması için su yalıtımına uyumlu süzgeçler kullanılmazsa; buralardan sızan sular binaların taşıyıcı kısımlarında korozyona sebep olur, taşıma kapasitesini azaltır, yapıları deprem ve yer hareketlerine karşı zayıflatır. Bu durum bir deprem ülkesi olduğumuz için büyük tehlike yarattığı gibi, binada oluşan rutubet insan sağlığını da tehdit eder.
Tüm bu tehlikelere rağmen; yakın bir tarihe kadar ıslak hacimlerde su yalıtımı yapılmamakta, yapılsa bile kullanılan süzgeçlerin önemi bilinmediği için, bir kenara düşük maliyetli, kalitesiz bir süzgeç yerleştirilmekteydi. Neyse ki zaman içerisinde inşaat teknikleri ve kullanılan malzemeler gelişmiş, ıslak hacimlerde su yalıtımının önemi anlaşılmıştır. Biz de Sukar olarak, yaptığımız AR-GE çalışmaları sonucu sürme ve serme yalıtıma uyumlu süzgeç ve drenaj sistemleri geliştirdik ve Türkiye’ye yeni bir süzgeç kültürü getirdik.
Bilindiği gibi, ıslak hacimlerin su yalıtımı için sürme ve serme yalıtım malzemeleri kullanılmaktadır. Süzgeç de bu sürme ve serme yalıtım ürünleri ile bütünleşmeli ve su yalıtımının bir parçası haline gelmelidir. Mesela Sukar süzgeçlerinde kendinden yalıtım fileli ve elastomer etekli alt gövdeler sürme su yalıtım uygulamalarına uygun olarak tasarlanırken, serme su yalıtım uygulamalarına uyumlu süzgeçlerde bitüm esaslı ve PVC (poli vinil klorür) veya PP (poli propilen)  membran seçenekleri sunulmaktadır. Ayrıca Sukar süzgeçleri flanş sistemli alt gövde tasarımı sayesinde her türlü su yalıtım malzemesi ile uyumludur.
Özetleyecek olursak; bina yalıtımlarında en önemli konulardan biri olan su yalıtımına gerekli özen gösterilir, bu yalıtımın sürme malzemelerle mi yoksa serme malzemelerle mi yapıldığı göz önünde bulundurularak uygun süzgeç ve drenaj ürünleri seçilirse, binanızı su kaçaklarının yaratacağı korozyona bağlı tehlikelerden de, insan sağlığını tehdit eden rutubet ve rutubete bağlı küf, mantar, kararma gibi etkenlerden de, özellikle duş, banyo v.b alanlarda oluşabilecek kötü kokulardan da korumuş olursunuz.
Duş v.b. ıslak alanlarda kullanılacak süzgeçlerin nasıl olması gerektiği hakkındaki yazımız için tıklayınız.

01.08.2016